top of page

Fri, 30 Aug

|

Olavin Jazz ry

OLAVIN JAZZ Other World Ensemble

Other World Ensemble esittää Kalevalan Manalan

Registration is Closed
See other events
OLAVIN JAZZ Other World Ensemble
OLAVIN JAZZ Other World Ensemble

Tapahtuman järjestää

30 Aug 2019, 20:00 – 21:30

Olavin Jazz ry

Lisätietoa

Rent Romus (saksofonit, huilut & puupuhaltimet), Mikko Innanen (saksofonit, puupuhaltimet & pienet instrumentit), Mike Koskinen (sähkötrumpetti, puupuhaltimet & sävellykset), Eero Tikkanen (kontrabasso), Heikki Laitinen (laulu & lausunta)

Rent Romus ja Heikki “Mike” Koskinen tulevat Suomeen elo-syyskuun vaihteessa 2019 esittämään uuden sävellysteoksen Manala Otherworld Ensemblen tulkitsemana. Yhtye esitti vuonna 2017 Helsingissä, Tampereella ja Kerava Jazzfestivaalilla Otherworld Finland sarjan, jossa Romusin ja Koskisen lisäksi soittivat Mikko Innanen ja Teppo Hauta-aho. He levyttivät myös CD’n Live at Malmitalo. Manala-sarja esitetään Suomessa samalla kokoonpanolla. Mukana on myös vapaamuotoinen laulu ja lausunta, artistina Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen.

Manala on Heikki Koskisen ja Rent Romusin yhteinen sävellysprojekti, jossa tutkitaan arktisen diasporan inspiroimaa luovaa musiikkia amerikkalaissuomalaisten linssien läpi. Se ammentaa inspiraatiota perinteisestä kansanmusiikista, jazzista ja pohjoisen shamanistisista traditioista. Teoksen tulkinnassa liikutaan saumattomasti sävelletyistä elementeistä vapaan improvisoinnin tulkintoihin. Manalan ensiesitys oli 25.5.2019 historiallisessa Berkeley Finnish Hallissa osana Finnish Heritage Societyn kevätohjelmistoa. Yhtyeenä on Rent Romusin Life’s Blood Ensemble, johon lisätään jousisoittimia, kantele, puuhuiluja ja luonnonmateriaaleista tehtyjä soittimia.

Manalan musiikkia voivat tulkita erikokoiset yhtyeet. Suomessa tehtävät esitykset tulkitsee Otherworld Ensemble.

Sävellyssarjan inspiraatiolähteinä ovat Kalevala-aiheiset teemat sekä pohjoisten alueiden kansanlaulut ja animistiset elementit. Instrumentaatioina käytetään ihmisääntä, saksofoneja, trumpettia, viulua, huiluja, bassoa ja perkussioita sekä traditionaalisia instrumentteja: kanteletta, kelloja ja käsintehtyjä puhallinsoittimia. Musiikki kumpuaa ja sulauttaa näitä temaattisia elementtejä yhteen viittaamalla pohjoisen kulttuuriin. Sävellyksissä käytetään myös traditionaalista Kalevalan runomittaa, mitä yhdistetään melodisiin ja rytmisiin teemoihin. Musiikin toteutuksessa korostuvat sävellysten sovituksellinen tulkinta ja Kalevalan runomaailmaa heijastavat spontaanit improvisaatiot.

Projektin alkuunpanija Rent Romus on kolmannen polven amerikan-suomalainen. Hän on vuosikausia tutustunut perhehistoriaansa valokuvien ja tarinoiden kautta, ja samalla tutkinut Suomen rikasta kulttuuri- ja musiikkihistoriaa, varsinkin Suomen kansalliseeposta, Kalevalaa. Suomalainen muusikko ja säveltäjä Heikki “Mike” Koskinen on tehnyt yhteistyötä Romus’in kanssa jo monen vuoden ajan ja sovittanut musiikin San Franciscon lahtialueen suomalaisjuhliin yli 20 vuoden ajan, sekä esiintynyt ja levyttänyt monissa yhteyksissä Romus’n ‘Life’s Blood Ensemble’n kanssa. Manala on merkittävä askel Rent Romus’n ja Heikki Koskisen sävellysuralla, ja siinä huipentuu vuosikymmeniä jatkunut Suomalais-ugrilaisten kulttuuriperinteiden tutkimus ja käytännön sovellutukset.

ARTISTIT/YHTYEJOHTAJAT: HEIKKI KOSKINEN & RENT ROMUS

Heikki "Mike" Koskisen Suomen kulttuuri- ja musiikkihistorian tuntemus on tukenut Manalan viimeistelyä. Hän on toiminut myös Kalevalan runojen kääntäjänä ja tulkkina. Koskinen aloitti muusikon uransa Suomessa ja hänet valittiin usein Suomen ykkösjazztrumpetistiksi Rytmi-lehden äänestyksissä 1970-luvulla, jolloin hän levytti ajattoman maineen saaneen Sunwebs albuminsa Love Recordsille. Suomessa hän soitti ja levytti Edward Vesalan, Heikki Sarmannon, Paroni Paakkunaisen ja Eero Koivistoisen kanssa. Hän opiskeli Bostonissa Berklee College of Musicissa. Hän muutti San Franciscoon vuonna 1977. Siellä hän on toiminut vuosien ajan aktiivisesti muusikkona ja musiikinopettajana sekä USA:n länsirannikon nk. lahtialueen jazz- ja suomalaisyhteisöissä. Hänen omissa lahtialueen yhtyeissä ovat soittaneet Hadley Caliman, Steve Heckman, Mark Soskin, Mark Levine, Joe Bonner, Bennie Green, Michael Spiro ja Rent Romus. Suomessa Koskinen on viime vuosina soittanut Mikko Innasen ja Teppo Hauta-ahon kanssa Kellari Triossa ja Otherworld Ensemblessa.

Rent Romus on kolmannen polven amerikansuomalainen. Hän on syntynyt Michiganissa ja asuu nykyään San Franciscon lahtialueella. Romus on saksofonisti, multi-instrumentalisti, säveltäjä, yhtyejohtaja, musiikin tuottaja, joka osallistuu aktiivisesti paikallisten suomalais- ja musiikkiyhteisöjen toimintaan. San Francisco Weekly on kuvaillut Romusin soittoa “hurjaksi” ja jazzkriitikko Frank Rubolino pitää häntä keskeisenä vaikuttajana USA:n länsirannikon luovan musiikiin piirissä. Alkuaikojen opintojensa (mm. Stan Getz) jälkeen hänen kiinnostuksensa on suuntautunut kohti vapaamuotoisempien artistien ilmaisua (Sun Ra, Albert Ayler, Arthur Blythe ja Derek Bailey). Hänen yhtyeitään ovat Lords of Outland, Life’s Blood Ensemble, Bloom Project ja kollektiiviselle improvisaatiolle perustuva The Ruminations. Yhtyeen johtajana ja muusikkona Rent Romus on levyttänyt 37 albumia. Hän on esiintynyt ja levyttänyt mm. Chico Freemanin, John Tchicain, Vinny Golian, Stefan Pasborgin, James Zitron, Heikki "Mike" Koskisen ja Jon Birdsongin kanssa.

Huomaathan tavallisesta poikkeavan Olavin Jazzin keikka-ajan!

Liput: 20/15 € ovelta tuntia ennen konserttia

Liput ennakkoon: 18/13 € www.nettilippu.fi

Jaa tapahtuma

bottom of page