top of page

Sat, 30 Apr

|

Katri Susitaival & työryhmä

Savonlinnan III kansanmusiikkipäivä

Päivän aikana esiintyy niin rautaisia ammattilaisia kuin alan harrastajiakin, soittajia, laulajia ja tanssijoita. Musiikkia tarjoillaan kaikenikäisille kuulijoille ja parissa vedossa myös yleisö pääsee ääneen.

Takaisin etusivulle
Palaa
Savonlinnan III kansanmusiikkipäivä
Savonlinnan III kansanmusiikkipäivä

Tapahtuman järjestää

30 Apr 2022, 11:00 – 21:30

Katri Susitaival & työryhmä

Lisätietoa

Vapunaattona ei tarvitse miettiä millä päivänsä täyttäisi. Kulttuurikellarin sali ja ravintola soi koko päivän kansanmusiikkia! Koko tapahtumaan on vapaa pääsy.

11.00 Mimmit lastenkonsertti

13.30 musiikkia ravintolassa

14.00 Pelimannikonsertti

15.30 musiikkia ravintolassa

16.00 Maakuntataiteilija Sirkka Kosonen, Katri med vänner - avainviulun taikaa

17.00 Pia Raskin laulutupa

18.30 Arto Rinne

19.00 MäSä duo

20.00 jamit ja tanssia

TÄRKEÄÄ- Mimmit 15 v.juhlakonsertti

on riemastuttava yhdistelmä laulua, tanssia ja animaatiota.

Mikä on lapsille tärkeää 2020-luvulla? Se selviää tässä konsertissa!

Mimmien konsertissa kuullaan vauhdikkaita lauluja lapsille merkityksellisistä asioista kuten erilaisista perheistä, eläimistä, hampaiden pesusta ja luonnosta. Konsertissa kuullaan myös vanhoja Mimmit- hittibiisejä. Konsertissa myös lapset pääsevät itse ääneen. Mimmit ovat keränneet lasten ajatuksia siitä mikä on heille tärkeää ja tärkeät asiat näkyvät ja kuuluvat konsertissa. Mimmien mukana on myös Ihmekone. Ihmekone tietää mikä on lapsille tärkeää mutta miten se kertoo tietonsa? Interaktiivisessa konsertissa myös yleisö pääsee mukaan laulamaan, tanssimaan, viittomaan ja arvailemaan.

Mimmit on yksi Suomen tunnetuimmista lastenmusiikkiyhtyeistä. Mimmit ovat tehneet yli 650 konserttia Suomessa ja ulkomailla ja julkaisseet kuusi levyä suomeksi ja yhden ruotsiksi. ”Ystävyys” -levy valittiin vuoden lastenlevyksi 2017. Yhteensä Mimmien levyt ovat saavuttaneet kolme Emma-ehdokkuutta. Mimmit -animaatioita on katsottu Youtubessa yli 10 miljoonaa kertaa ja Mimmit-lauluja on striimattu yli 6 miljoonaa kertaa!

Pelimannikonsertissa kuullaan paikallisia nuoria sekä muita kansanmusiikin harrastajia. Mukana on muun muassa Pentti Ojajärvi sekä Taidelukion yhtyeitä.

Syyskuun alussa aloitti Etelä-Savossa toisena maakuntataiteilijana muusikko Sirkka Kosonen. Maakuntataiteilijat ohjaavat Etelä-Savon asukkaiden osallisuutta tukevaa taidetoimintaa sekä organisoivat uutta järvikulttuuriaiheista tapahtumaa yhdessä kuntien kulttuuripalveluiden ja kuntalaisten kanssa. Kerimäeltä kotoisin oleva Sirkka Kosonen on kansanlaulaja ja -muusikko, äänitaiteilija, kuoronjohtaja ja opettaja. Koulutukseltaan Kosonen on musiikin tohtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Sirkka Kosonen opettaa Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa ja on työskennellyt monipuolisesti Itä-Savon kunnissa. Maakuntataiteilijana hän tuo tähän päivään ja helposti lähestyttävään muotoon Etelä-Savon alueelta talteen otettuja runomittaisia lauluja, karjansoittosävelmiä, loitsuja ja balladeja. Kososen tavoitteena on saada eteläsavolaiset innostumaan omasta kansanperinteestään ja omista juuristaan. Tässä konsertissa Kosonen improvisoi yhdessä klarinetisti Maija Anttilan kanssa.

Katri med vänner - avainviulun taikaa

Savonlinnalaisen Katri Susitaipaleen avainviulukonsertissa kuullaan kansanmusiikkia Suomesta ja Ruotsista ruotsalaisten kansallissoittimella avainviululla, eli nyckelharpalla. Siinä on 4 soittokieltä ja 12 borduunakieltä, jotka tuovat soundiin kaunista resonanssia ja hyrinää. Erikorkuiset sävelet tehdään puisia ”avaimia” painelemalla, jolloin soitossa kuuluu myös pientä suloista napsetta avaimien osuessa puutappeihin. Katrin kanssa musisoivat Taavi Kervinen, kitara, Sirkka Kosonen, haitari ja muita ystäviä.

Pia Raskin laulutuvassa otetaan vauhtia vappuun yhteislaulun voimin. Perinteisten työväenlaulujen lisäksi lauletaan rauhanlauluja ja pässin lakitusta varten kerrataan Gaudeamus igitur. Tupa päättyy komeasti kaksiääniseen Nataliaan.

Pitkän linjan folk-muusikko Arto Rinne on lähtöisin Venäjän Karjalasta, Petroskoista. Arto tunnetaan Santtu Karhu & Talvisovat, Myllärit ja Sattuma-yhtyeistä, joiden muusikkona ja solistina hän on vienyt karjalaisen musiikin ilosanomaa ympäri maailmaa. Soolokonsertissaan Arto esittää vuosien varrelta ohjelmistoonsa kertyneitä karjalankielisiä ja Karjala-aiheisia lauluja.

Illan pääesiintyjä on hulvaton MäSä-duo,joka pohjalaisella otteella ja ennakkoluulottomuudella yhdistelee vanhaa ja uutta perinnettä. Ronskeista otteistaan kuululla duolla on ohjelmistossaan vanhojen mestareiden pelimannisävelmiä, rekilauluja ja kupletteja. Kaustislaisen Kyösti Järvelän tiukka pelimanniote viulussa kohtaa lapualaisen Lauri Kotamäen rytmikkään hanurismin. Miesten soitossa ja laulussa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita aidolla pelimanniotteella. Ohjelmisto koostuu pääosin uudelleen sovitetuista kansanmusiikkikappaleista suomen eri alueilta.

Savonlinnan III Kansanmusiikkipäivä päätetään tuttuun tapaan jameihin ja lattialle tehdään lisätilaa tanssille. 

Kansanmusiikkipäivään on vapaa pääsy, mutta kannatusmaksusta myydään ohjelmaa. Tapahtumaa tukee Taiteen edistämiskeskus ja se järjestetään yhteistyössä Savonlinnan kulttuurikellari ry:n kanssa.

Jaa tapahtuma

bottom of page