top of page

Sat, 30 Oct

|

Nova Records Oy, TangoSawo ry, Olavin Jazz

Suruton Festival - Valtakunnallisen TangoMaestro -laulukilpailun finaali

Lauantaina 30.10.2021 valitaan Savonlinnan Kulttuurikellarilla Tangomaestrot 2020-2021 - vuoden 2020 semifinaalissa tähän finaaliin valituista viidestä naisesta ja viidestä miehestä. Orkesterina Matti Makkosen johtama akustinen kuusihenkinen TangoMaestro.

Takaisin etusivulle
Palaa
Suruton Festival - Valtakunnallisen TangoMaestro -laulukilpailun finaali
Suruton Festival - Valtakunnallisen TangoMaestro -laulukilpailun finaali

Tapahtuman järjestää

30 Oct 2021, 18:00

Nova Records Oy, TangoSawo ry, Olavin Jazz

Lisätietoa

Orchestra: Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu), Kirsi Laamanen (harmonikka), Matti Makkonen (musiikin sovitus, sello), Toni Taskinen (kitara), Petri Herranen (piano) ja Jarmo Hiekkala (kontrabasso).

Tapahtuman kesto: 4 tuntia sisältäen 2 erää, joissa molemmissa 2 kierrosta.

Liput 28 / 25 € ovelta tuntia ennen konserttia ja ennakkoon

https://www.nettilippu.fi/fi/event/olavin_jazz1-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2

Huom! Finaalikonserttiin myynnissä rajallinen määrä lippuja.

www.tangomaestro.org

Suomalaista tangoa tunteella, taidolla ja perinteitä kunnioittaen. Tyylinmukainen tulkinta ratkaisee.

TangoMaestro tangolaulukilpailun järjestävä TangoSawo ry tekee suomalaista kulttuurihistoriaa vaalimalla suomalaisen tangon asiaa.

Yhdistyksen toiminnoista merkittävä osa siirtyy Savonlinnaan, jossa järjestetään jatkossa kilpailun finaali.

Viisivuotias TangoMaestro-tangolaulukilpailu on otettu erittäin hyvin vastaan kilpailijoiden keskuudessa. Ammattilaiset ja pitkään laulua harrastaneet laulajat ovat löytäneen kisan ympäri Suomen. Kilpailun finaali on vaativa ja laulajat joutuvat tekemään sen eteen todella töitä. Koko TangoMaestro-toiminnan lähtökohtana on tyylinmukainen laulaminen ja se, että laulamiseen löydettäisiin takaisin AJATUS. Laulajat ovat odottaneet tällaista kisaa, jossa vain laulu merkitsee – ei siis muut ulkomusiikilliset asiat tai esim. laulajan ikä!

TangoMaestro-tangolaulukilpailun taiteellinen johtaja laulunopettaja-muusikko Matti Taskinen kertoo, että kyseessä on erittäin korkeatasoinen kilpailu. TangoMaestro-tangolaulukilpailuun on valittu vaativia, harvinaisempiakin tangoja. Ääni ja tyylinmukainen tulkinta ratkaisevat, muut seikat ovat sivuasia.

-TangoMaestrossa mennään musiikki edellä. Kilpailukappaleet valitsemme siten, että kuulemme aidosti laulajien taidot. Tyylinmukainen tulkinta on kaiken pohjana, tangossa siis rytmiikan käyttö ja fraseeraus. Rytmi on tunnetta, ja tunne on rytmiä. Kumpikaan näistä ei saa puuttua tangoa laulettaessa, Taskinen kuvailee.

Tangon laatuun pohjautuva kilpailu perustuu perinteiseen tangomusiikkiin. Taskisella ei ole mitään sitä vastaan, että tangomusiikkiakin uudistetaan.

-Pitää kuitenkin taitaa perinne ennen kuin voi uudistaa. TangoMaestron tavoite on vaalia perinteitä, ja samalla viedä niitä eteenpäin, Taskinen pohtii.

Kyseessä on ohjelmallisesti vaativa kilpailu, jossa halutaan kunnioittaa kilpailijoita luomalla jokaiselle mahdollisimman hyvät lähtökohdat päästä parhaaseen tulokseen. TangoMaestro-tiimi tukee ja harjoittaa finalisteja ohjaamalla laulajia parhaaseen äänenkäyttöön ja tyylinmukaiseen tulkintaan. Kaikille halukkaille on tarjolla koulutusta läpi vuoden tangolaulukursseilla, joita järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Finaalissa kukin laulaja saa laulaa hänen kohdalleen osuneet tangot haluamassaan sävellajissa.

-Lavalla voi olla turvallisin mielin. Ei tarvitse jännittää mitään, Taskinen toteaa.

TangoMaestro-kilpailun järjestää TangoSawo ry, jonka puheenjohtajana toimii sellotaiteilija ja kapellimestari Matti Makkonen. TangoMaestro tangolaulukilpailun lisäksi TangoSawo ry järjestää vuosittain eri puolille Suomea ulottuvia konserttikiertueita, joissa solisteina esiintyy edellisten vuosien TangoMaestro-menestyjiä. Marraskuussa 2017 julkaistiin ensimmäinen TangoMaestro-äänite, jossa pääosin harvemmin kuultuja suomalaisia tangoja tulkitsevat kahden ensimmäisen vuoden TangoMaestro-voittajat TangoMaestro Orchestran kanssa. Jouluksi 2020 julkaistiin Aavistus joulun -äänite, jonka esim. YLE1 nosti merkittävien uusien kotimaisten joululevyjen joukkoon. Keväällä 2022 julkaistaan äänite, jolle taltioidaan aiemmin julkaisemattomia Toivo Kärjen upeita tangoja.

TANGOMAESTRO TANGOLAULUKILPAILUN FINAALI 30.10.2021

Viidettä kertaa järjestettävän valtakunnallisen TangoMaestro tangolaulukilpailun alkukilpailukiertueelle eri puolilla Suomea ehti alkukevään 2020 aikana ennen koronaepidemian alkamista osallistua noin

150 laulajaa ja sen jälkeen videokarsinnoissa noin 50 laulajaa, joiden ikähaarukka on 18-75. Vuoden 2020 finaali jouduttiin lopulta siirtämään syksyyn 2021. Vuosien 2020-2021 kilpailun teemana on mm. Toivo Kärjen säveltämät tangot ja niistä erityisesti suurelle yleisölle tuntemattomat tangot.

Savonlinnan Kulttuurikellarilla 30.10.2021 järjestettävässä kaksivaiheisessa finaalissa mittelevät naisten ja miesten sarjassa viisi naista ja viisi miestä eri puolilta Suomea: Sisko Linnanjärvi (Jyväskylä), Riitta Rahkonen (Toholammi), Armi Rantamaa (Mäntyharju), Sanni Siiskonen (Mikkeli) ja Merja Simpanen (Kerimäki) sekä Markku Hukkanen (Ylivieska), Harri Laakso (Imatra), Kari Järvelä (Kaustinen), Oiva Makkonen (Joutseno) ja Pete Nikulainen (Hirvensalmi).  He esiintyvät kuudesta alan huippumuusikosta koostuvan akustisen TangoMaestro Orchestran kanssa.

Finaalin tuomaristossa vaikuttavat mm. TangoMaestro tangolaulukilpailun taiteellinen johtaja Matti Taskinen, mediavaikuttaja Peter Nyman sekä kilpailussa muutama vuosi sitten menestynyt oopperalaulaja ja laulunopettaja Ilona Rasa, joka aikanaan lauloi pitkään solistina mm. Latvian Kansallisoopperassa. Finaalitapahtumassa on mukana myös Toivo Kärjen poika – suomalaisen kevyen musiikin asiantuntija Kalervo Kärki.

www.tangomaestro.org

Kuva: Juha Huikari

Jaa tapahtuma

bottom of page