Giacinto-Scelsi ja valon liikkeet -konsertti
to 13. elok.
|Väinö Jalkanen
Valo-, sävel- ja tanssitaidetta Kaivos-festivaalin ennakkotunnelmissa
Paikka & aika
13. elok. 2020 klo 20.00 – 21.00
Väinö Jalkanen
Tietoa tapahtumasta
Kaivos-festivaalin ennakkotunnelmia: Giacinto-Scelsi-konsertti, valo-, sävel- ja tanssitaidetta Kuukausi ennen varsinaista Outokummussa järjestettävää taiteen juhlaa, Kaivos-festivaalin taiteellinen johtaja, pianisti Väinö Jalkanen, festivaalin valotekniikasta vastaava Veli-Matti Timoskainen sekä Outokummussa tanssiopintojaan viimeistelevä tanssitaiteilija Mira Mattila kokoavat yhteen mystissävytteisen valo-, sävel- ja tanssitaiteen kokonaisuuden viitoittaakseen tietä kohti syyskuista huipentumaa. Esitys rakennetaan ja kantaesitetään karjalaisen luonnon keskellä Ilomantsissa Maukkulan Mustikkamäellä, josta se lähtee viikon mittaiselle kiertueelle.
Valo-, sävel- ja tanssitaidetta yhdistävä konsertti rakentuu säveltäjä Giacinto Scelsin ajattelua ja sävellystyötä leimanneen mystiikan ympärille, johon heittäydytään myös valojen, värien, hämärän ja pimeyden vaihteluiden myötä. Sarja nro 8 on saanut innoitteensa tiibetiläisten munkkien rukouksista, rituaaleista ja tansseista. Osana teosta tanssitaiteilija Mattila kehollistaa koreografiassaan tilaan luotua tunnelmaa, jonka myötä konserttivieraat johdatetaan uuteen tilaan, valmiiksi vastaanottamaan seuraava taso, joka on levollisuuden ympäröimä. Tällöin kuullaan toinen pianoteos: newyorkilaisen säveltäjän Morton Feldmanin teos Palais de mari, joka luo eteemme 3700 vuotta sitten lähi-idässä kukoistaneen mahtavan palatsin rauniot Veli-Matti Timoskaisen valotaiteen viitoittamana.
Giacinto Scelsi: Sarja pianolle nro 8, Bot-Ba (1952)
Morton Feldman: Palais de mari (1986)
Väinö Jalkanen, piano
Veli-Matti Timoskainen, valosuunnittelu
Mira Mattila, koreografia ja tanssi
Kiertueajat:
Sunnuntai 9.8.2020 klo 15 Ilomantsi, Maukkulan Mustikkamäki
Maanantai 10.8.2020 klo 19 Joensuu, Pakkahuone
Torstai 13.8.2020 klo 20 Savonlinna, Kulttuurikellari
Perjantai 14.8.2020 klo 18 Suonenjoki, Kellarikalleria
Sunnuntai 16.8.2020 klo 15 Tohmajärvi, Tietäväisen koulu
Kulttuurikellarin liput 10 e, käteisellä ovelta
Ennakkotiedustelut ja varaukset jalkanen.vaino@gmail.com
-
Väinö Jalkanen (s. 1989) on rovaniemeläinen pianotaiteilija, säveltäjä ja tapahtumanjärjestäjä. Jalkanen on opiskellut pianonsoittoa Berliinin Hanns Eisler -korkeakoulussa, Budapestin Liszt-Akatemiassa, Sibelius-Akatemiassa sekä Lapin musiikkiopistossa ja opiskelee tällä hetkellä sävellyksen maisterintutkintoa Foggian konservatoriossa Italiassa Daniele Bravin johdolla. Jalkanen on konsertoinut 15 eri maassa, mm. Budapestin kevät -festivaalilla, Buffalo in June -festivaalilla, Islannin kamarimusiikkifestivaalilla sekä Moskovan konservatorion ja Berliinin Konzerthausin kamarimusiikkisaleissa. Kansainvälisessä Maj Lind -kilpailussa Jalkanen ylsi välierään vuonna 2017 ja hän on myös levyttänyt BIS-levy-yhtiölle yhdessä Lapin kamariorkesterin puhaltajien kanssa. Tällä hetkellä Jalkanen säveltää tilausteosta viululle ja sellolle Soinillinen-festivaalille, kantaesitys on luvassa lokakuussa 2020. Jalkanen on ollut perustamassa Kaivos-festivaalia Outokumpuun vuonna 2016 ja toimii festivaalin taiteellisena johtajana myös vuosina 2019-2021.
Veli-Matti Timoskainen (s. 1996) on valmistunut Teatteri- ja esitystekniikan media-assistentiksi Riveria-ammattiopistosta Outokummusta ja hän toimii itsenäisenä valoalan yrittäjänä erikoistuen erityisesti taiteellisiin produktioihin. Timoskainen on toiminut valosuunnittelun vastuuhenkilönä Kaivos-festivaalilla Outokummussa vuonna 2019, useissa tehtävissä Joensuun kasvitieteellisen puutarhan Botanian tiloissa ja tilaisuuksissa sekä suunnitellut valaistuksen Joensuun ortodoksisen kirkon joulukuvaelmaan. Lisäksi Timoskainen on toiminut Savonlinnan oopperajuhlien valoteknikon sijaisena vuonna 2018, valoteknikkona Luminous Finland 100 -tapahtumissa Tampereella ja Turussa vuonna 2017 sekä useissa muissa tilaisuuksissa Joensuun tanssiopiston, Potsirockin, Kuopion kulttuuriareena 44:n sekä monien muiden kulttuuritoimijoiden kanssa yhteistyössä.
Mira Mattila valmistuu tanssijaksi Outokumpu Riverian tanssin koulutuksesta syyslukukauden aikana 2020 ja lokakuussa 2020 myös tension & trauma releasing excercises -ohjaajaksi. Mattila on esiintynyt Outokummun Juuret -festivaalilla syksyllä 2018, osana koulutusta Voyeur-produktiossa syksyllä 2019 ja toiminut rituaalistista teatteria tekevässä Mikko Heikinpoika -kokoonpanossa vuodesta 2018. Mattila kertoo omasta suhteestaan tanssitaiteeseen seuraavasti: “Tanssi on minulle kehon kommunikaatiota sielun, hiljaisuuden, tilan ja musiikin maiseman kanssa. Se on paluuta kehotuntemuksieni, aistieni ja läsnäolevan hetken äärelle. Väylä herättää kinesteettistä empatiaa katsojassa, tuoda musiikkia kehonkielen kautta esiin ja antaa itselleni lupa uskoa teoksen hetki täysin todelliseksi. Tanssin yllättääkseni itseni kehon ilmaisukyvystä ja refleksien reaktioista olevaan ennen kuin tietoisesti ehdin reagoimaan. Syy tanssiini on toive voimaannuttaa muita kehojensa kuuntelun äärelle, herättääkseni heitä muistamaan itsensä. Tanssi on minulle rituaali ja väylä itseni todeksi tekemiseksi, maailmojen luomiseksi ja sanattomien tuntemusten eloon herättämiseksi. Väylä kehollistaa musiikki, maisema tai aineeton - ja tuoda se näkyväksi."