top of page

ke 29. huhtik.

|

Muhasaaren Teatteri

PERUTTU! Tupa ryskyi, parret paukkui: Suomen kansan rivot runot – päivänäytös

Muhasaaren Teatteri goes Kulttuurikellari jälleen keväällä 2020!

Takaisin etusivulle
Palaa
PERUTTU! Tupa ryskyi, parret paukkui: Suomen kansan rivot runot – päivänäytös
PERUTTU! Tupa ryskyi, parret paukkui: Suomen kansan rivot runot – päivänäytös

Paikka & aika

29. huhtik. 2020 klo 14.00 – 15.30

Muhasaaren Teatteri

Tietoa tapahtumasta

Muhasaaren Teatteri goes Kulttuurikellari - kevät 2020 

Tällä teoksella avattiin aikoinaan koko Muhasaaren Teatterin toiminta ja sittemmin se vieraili vielä toiveuusintana kesällä 2017.

Aiemmin sensuroidut kalevalaiset kansanrunot nähdään nyt lavalla! Ei herkkähermoisille. Lavalla näyttelijät Eero Enqvist ja Pinja Hahtola sekä muusikko Petra Lampinen.

Lemmestä, halusta ja puutteesta, suoraan ja kaunistelematta – kuten esi-isämme siitä puhuivat! Elias Lönnrotin ja C.A. Gottlundin haavin tarttui runonkeruumatkoilla myös aimo kasa materiaalia, joka piilotettiin epäsiveellisyytensä vuoksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistojen kätköihin.

Näyttelijät Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja muusikko Petra Lampinen ovat tarttuneet aiheeseen ja syntyi oivaltava ja punat poskille kohottava esitys, jossa ääneen pääsevät niin Kalevalasta tutut hahmot kuin vallattomat sukuelimetkin. Jouhevaa tekstinkuljetusta höystää runoihin sävelletty musiikki.

Hauska, kaunis ja herättävä esitys juhlistaa sopivan räväkällä tavalla 175-vuotiasta Kanteletarta ja 180-vuotiasta Kalevalaa ja monipuolistaa kuvaamme kansanrunoudesta, niin kuin suomen kansan seksuaalisuudestakin!

Enqvist, Hahtola ja Lampinen ovat koonneet myös samannimisen kirjan, jonka WSOY julkaisi viime vuonna.

Tupa ryskyi -esitys on nähty useissa helsinkiläisissä teattereissa sekä kiertueella ympäri Suomea (mm. Kajaanin runoviikko, Lappeenrannan kehruuhuone, Sastamalan vanhan kirjallisuuden päivä,Kirjamessut,Tampereen teatteri). Pieni maistiainen esityksestä nähtiiin myös YLETV2:n Linnan juhlien jatkoilla Itsenäisyyspäivänä 2015. Esitys tunnin mittainen ja keveällä otteella tutkailee suomalaisen kansallisrunouden unohdettuja säkeitä. Työryhmä palkittiin Turun kirjamessuilla 2015 Elsa Heporauta-palkinnolla Vuoden Kalevalaisesta teosta.

"Ei ole pillu pahoista tehty, eikä aivan arvosista,

Tehty kuusta, tehty voista, silkasta sian lihasta,

Emäreikä enkelistä, kieli Kiesuksen lihasta."

-⁠Elias Lönnrot 1828-

Kesto 1,5 h väliajan kanssa

Liput 28 / 25 e, Muhasaaren ennakkolipunmyynti osoitteessa https://muhasaarenteatteri.tapahtumiin.fi/fi/

Jaa tämä tapahtuma

bottom of page