top of page

ke 18. marrask.

|

Muhasaaren Teatteri

Tupa ryskyi, parret paukkui: Suomen kansan rivot runot – iltanäytös

Lavalla Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja Petra Lampinen!

Takaisin etusivulle
Palaa
Tupa ryskyi, parret paukkui: Suomen kansan rivot runot – iltanäytös
Tupa ryskyi, parret paukkui: Suomen kansan rivot runot – iltanäytös

Paikka & aika

18. marrask. 2020 klo 19.00 – 20.30

Muhasaaren Teatteri

Tietoa tapahtumasta

Muhasaaren teatteri goes Kulttuurikellari - kevään 2020 esityksiä siirretty myöhemmäksi

Tällä teoksella avattiin aikoinaan koko Muhasaaren Teatterin toiminta ja sittemmin se vieraili vielä toiveuusintana kesällä 2017. Aiemmin sensuroidut kalevalaiset kansanrunot nähdään nyt lavalla! Ei herkkähermoisille.

Lavalla: näyttelijät Eero Enqvist ja Pinja Hahtola sekä muusikko Petra Lampinen

Lemmestä, halusta ja puutteesta, suoraan ja kaunistelematta – kuten esi-isämme siitä puhuivat! Elias Lönnrotin ja C.A. Gottlundin haavin tarttui runonkeruumatkoilla myös aimo kasa materiaalia, joka piilotettiin epäsiveellisyytensä vuoksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistojen kätköihin.

Näyttelijät Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja muusikko Petra Lampinen ovat tarttuneet aiheeseen ja syntyi oivaltava ja punat poskille kohottava esitys, jossa ääneen pääsevät niin Kalevalasta tutut hahmot kuin vallattomat sukuelimetkin. Jouhevaa tekstinkuljetusta höystää runoihin sävelletty musiikki. Hauska, kaunis ja herättävä esitys juhlistaa sopivan räväkällä tavalla 175-vuotiasta Kanteletarta ja 180-vuotiasta Kalevalaa ja monipuolistaa kuvaamme kansanrunoudesta, niin kuin suomen kansan seksuaalisuudestakin! Enqvist, Hahtola ja Lampinen ovat koonneet myös samannimisen kirjan, jonka WSOY julkaisi viime vuonna.

Tupa ryskyi- esitys on nähty useissa helsinkiläisissä teattereissa sekä kiertueella ympäri Suomea (mm. Kajaanin runoviikko, Lappeenrannan kehruuhuone, Sastamalan vanhan kirjallisuuden päivä,Kirjamessut,Tampereen teatteri). Pieni maistiainen esityksestä nähtiiin myös YLE TV2:n Linnan juhlien jatkoilla Itsenäisyyspäivänä 2015. Tunnin mittainen esitys tutkailee keveällä otteella suomalaisen kansallisrunouden unohdettuja säkeitä. Työryhmä palkittiin Turun kirjamessuilla 2015 Elsa Heporauta-palkinnolla Vuoden Kalevalaisesta teosta.

"Ei ole pillu pahoista tehty, eikä aivan arvosista, Tehty kuusta, tehty voista, silkasta sian lihasta, Emäreikä enkelistä, kieli Kiesuksen lihasta." ⁠Elias Lönnrot 1828

Kesto 1,5 h väliajan kanssa. Liput 28 / 25 e, Muhasaaren ennakkolipunmyynti osoitteessa https://muhasaarenteatteri.tapahtumiin.fi/fi/ 

Jaa tämä tapahtuma

bottom of page