top of page

la 02. jouluk.

|

Karelian Films

Veneh, Lindu, Ilmu

Koskettavat lyhytelokuvat Veneh, Lindu ja Ilmu kuvaavat karjalaisia siirtymäriittejä ja etenkin naisten roolia niissä. Työryhmän jäsenet ovat kertomassa elokuvaprojektista ja vastaamassa yleisön kysymyksiin. Liput 9€ ovelta käteisellä ja Mobilepaylla.

Takaisin etusivulle
Paluu
Veneh, Lindu, Ilmu
Veneh, Lindu, Ilmu

Tapahtuman järjestää

02. jouluk. 2023 klo 13.00 – 15.30

Karelian Films, Savonlinnan Kulttuurikellari

Lisätietoa

Elokuvat kuvaavat karjalaisia siirtymäriittejä sekä runojen, itkujen ja loitsujen merkitystä osana siirtymään liittyviä rituaaleja. Keskeisenä teemana on myös naisten merkitys ja rooli karjalaisissa siirtymäriiteissä.

Vuonna 2016 valmistunut Veneh keskittyy karjalaisiin itkuhäihin. Se on etnografinen kuvaus morsiamen viimeisestä päivästä kotonaan, ennen muuttoa sulhasen kotiin, jossa puolestaan pidettiin niin kutsutut ilohäät.

Loppuvuonna 2021 valmistunut Lindu puolestaan kuvaa kuolemaan liittyvää karjalaista mytologiaa ja ritualismia. Elokuvassa seurataan kuolleen miehen sielun matkaa kotiseudulle, jossa hän saa oppaakseen sielulinnun.

Marraskuussa 2023 ensi-iltansa saava Ilmu kertoo syntymästä ja siihen liittyvästä karjalaisesta ja kalevalaisesta mytologiasta ja ritualismista. Kulttuurikellarin näytös on osa Ilmun ensi-iltakiertuetta.

Elokuvissa puhutaan karjalan kieltä, erityisesti livvinkarjalan kielimuotoa ja ne on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi. Jokaisen elokuvan kesto on n. puoli tuntia.

Veneh ja Lindu ovat kiertäneet aktiivisesti festivaaleilla ja tapahtumissa ympäri Suomea ja lisäksi myös Ranskassa ja Japanissa. Veneh voitti parhaan suomalaisen lyhytelokuvan palkinnon Scandinavian International Film Festival'ssa 2017.

Elokuvanäytöksiin liittyy olennaisesti keskustelutilaisuudet, joissa yleisöllä on mahdollisuus syventää tietouttaan Karjalan kielestä ja kulttuurista sekä kuulla elokuvaprojektin valmistumisesta. Kyseessä on yleissivistävään tarkoitukseen valmistettu ja voittoa tavoittelematon taide-elokuvien projekti.

Elokuvatrilogian tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja on tanssitaiteilija Jyrki Haapala. Tuotantopäällikkönä, apulaisohjaajana sekä toisena tuottajana toimii muusikko Robert Tobin. Tuotantokoordinaattorina sekä taustoittamisassistentti on kansanlaulaja ja tuottaja Minna Karttunen. Elokuvat on kuvannut kuvataiteilija Tero Puha yhdessä Jyrki Haapalan kanssa. Musiikin elokuviin on säveltänyt kansanmuusikko ja säveltäjä Saija Teirikangas.

Liput Ovelta 9€ käteisellä tai mobile paylla!

Elokuvan työryhmä on paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin!

Jaa tapahtuma

bottom of page